Dünya’da ve Türkiye’de Nadir Toprak Elementleri

Japonlar nadir toprak elementlerini teknolojinin tohumu, ABD’de teknolojik metal olarak adlandırır. NTE yaşadığımız bugünün dünyasını yüksek teknolojiye taşıması mümkün olabilecektir-her şey elektroniğin minyatürizasyonundan geçmektedir. Yeşil enerjiden tutun da ilaç endüstrisine kadar savunma sistemleri ve telekomünikasyonu da kapsayacak şekilde, dünyamızı değiştirebilecek teknolojik gelişmelere neden olabilecektir.

Nadir toprak elementleri, periyodik tabloda on yedi adet kimyasal element olarak yer almaktadır, on beş tanesi lantanit grubu ve ek olarak skandiyum ve itriyumdur. Skandiyum ve itriyum aynı cevherleşme içerisinde, aynı kimyasal özelliğe sahip lantanitler içerisinde türemiş, yer kabuğunda bulunabilen nadir olmayan element olmasına rağmen daha sonra nadir toprak element olarak kabul edilmiştir. Ekonomik mineral depoziti olarak bulunabilecek düzeyde vardır.

Nadir toprak elementlerin az miktar kullanımı, ürünün kalitesini önemli ölçüde artırmaktadır. Yüksek teknoloji ürünlerinde de kullanım miktarı az olmaktadır. Ancak birim performansa etkisi kritik düzeydedir. Örneğin bir cep telefonunda sekiz adet nadir toprak element kullanılmaktadır. Renkli ekranlarda, mikrofonlarda cep telefonu devreleri ve ünitelerinin küçük ve fonksiyonel olmasında önemli yer almaktadır. Bir telefonda kullanılan nadir toprak element miktarı az olmasına rağmen kullanıcı sayısı hızla artmaktadır. Bu da önemini artırmaktadır.

Dünya pazarında nadir toprak elementlere en büyük talep Çin ekonomisinden gelmektedir. Yaşam koşullarındaki değişmelerle birlikte nadir toprak elementlere olan talep, gelişmelere bağlı olarak artabilecektir.

Bu yazı Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nden alınmış olup yazının tamamına linkten ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Erişim

Bizimle çalışmak ister misiniz?